ÎNTREBĂRI FRECVENTE

CONDUCEREA UNUI VEHICUL 4X4

Vehiculele cu tracțiune integrală (4WD) se pot deplasa în siguranță pe aproape orice suprafață. Sistemul utilizează fie un ambreiaj, fie un diferențial central pentru a permite arborilor de transmisie din față și din spate să se rotească la viteze diferite. Indiferent dacă drumul este acoperit de zăpadă sau este uscat ca murdăria, acest sistem poate fi utilizat cu încredere. Tracțiunea integrală este aproape la fel ca tracțiunea integrală integrală. Este, de asemenea, un sistem care alimentează toate cele patru roți ale unui vehicul în orice moment. Poate fi utilizat cu normă întreagă pe toate suprafețele, inclusiv pe pavaj, cum ar fi 4WD cu normă întreagă. Singura diferență este că o setare „4-low” nu este disponibilă pe vehiculele AWD. Din cauza lipsei de „autonomie redusă”, vehiculele AWD sunt mult mai puțin capabile în condiții off-road decât vehiculele 4WD cu normă întreagă, dar funcționează foarte bine pe șosea.
Part-time 4WD funcționează în mod implicit ca un vehicul cu tracțiune pe două roți. Spre deosebire de sistemul full-time, part-time 4WD nu utilizează un diferențial central. În schimb, sistemul blochează arborii de transmisie din față și din spate, făcându-l optim pentru utilizare în timpul deplasării pe teren accidentat sau în condiții dificile de drum. Atunci când se află pe un trotuar uscat sau în condiții normale de conducere, șoferul trebuie să treacă la modul de tracțiune pe două roți al vehiculului. Dacă șoferii utilizează în mod excesiv part-time 4WD, este posibil să se confrunte cu un zgomot al transmisiei sau cu o legare care poate duce la supraîncălzire sau la defectarea timpurie a pieselor.
/md/laUn sistem 4x4 cu normă întreagă funcționează în mod implicit cu tracțiune integrală și se poate deplasa în siguranță pe aproape orice suprafață. Sistemul utilizează fie un ambreiaj, fie un diferențial central pentru a permite arborilor de transmisie din față și din spate să se rotească la viteze diferite. Indiferent dacă drumul este acoperit de zăpadă sau este uscat ca murdăria, acest sistem poate fi utilizat cu încredere.
/md/la Sistemele part-time 4x4 blochează punțile față și spate împreună, astfel încât roțile din față și din spate să se rotească la aceeași viteză. Dacă încercați să rotiți sau să conduceți pe suprafețe uscate, se va produce un zgomot de legare (crow hop) și de transmisie (un bang sau un tremur), ceea ce poate duce la supraîncălzire și la defectarea timpurie a pieselor. Aflați mai multe despre sistemele 4x4
Crow hop se întâmplă atunci când se utilizează sistemul part-time 4x4 pe trotuar uscat sau în timpul virajelor. Sistemele cu fracțiune de normă 4x4 nu utilizează un diferențial central, astfel încât axele roților din față și din spate sunt blocate împreună. Dacă încercați să manevrați sau să porniți pavajul uscat, anvelopele vor pierde tracțiunea, provocând zgomotul transmisiei, cum ar fi un zgomot sau un tremur al vehiculului.

SISTEMEQUADRA-LIFT ® ȘISELEC-TERRAIN ®

Sistemul de management Selec-Terrain® este conceput pentru a vă oferi un control excepțional asupra unor terenuri sau condiții specifice. Puteți alege între diferite moduri și fiecare setare va optimiza sistemele vehiculului pentru acel teren. Comutarea între setări este ușoară cu ajutorul butonului rotativ. O varietate de setări oferă o stabilitate maximă la conducere prin coordonarea sistemelor vehiculului, inclusiv controlul clapetei de accelerație, schimbarea transmisiei, carcasa de transfer, controlul tracțiunii și controlul electronic al stabilității.
Părăsirea vehiculului în modul AUTOMAT îi va permite să selecteze automat sistemul de acționare corect pentru starea pe care o simte. 
/md/laCu amortizare electronică semi-activă, suspensia pneumaticăQuadra-Lift ® coboară automat vehiculul la viteze de autostradă pentru a crește aerodinamica. Pentru  situații off-road, vă permite să ridicați vehiculul pentru a îndepărta obstacolele de pe traseu.
Ambele sisteme pot fi utilizate atunci când sunt parcate sau în mișcare. Sistemul de suspensie pneumatică Quadra-Lift ® ridică vehiculul pentru a permite o distanță mai mare de deplasare pe teren accidentat. Dacă vehiculul se deplasează, puteți selecta manual înălțimea pentru sistemul Quadra-Lift ® sau puteți solicita vehiculului să selecteze automat setarea optimă.

INTERVAL RIDICAT/INTERVAL SCĂZUT

Autonomia redusă 4x4 înseamnă că vehiculul dvs. utilizează toate cele patru roți și un raport de transmisie scăzut pentru a conduce. În timp ce vă deplasați în interval redus, roțile se vor roti la viteze mai mici decât atunci când vă aflați în interval ridicat. Nu depășiți 25 mph (40 km/h). Când cuplați sau decuplați modul cu rază mică de acțiune, faceți acest lucru numai atunci când vehiculul se deplasează cu 3 până la 5 km/h sau mai lent. Evitați utilizarea acestui mod de conducere normală.
Autonomia redusă este pentru situații extreme de off-road care necesită un cuplu mai mare cu viteză redusă, cum ar fi ieșirea dintr-un loc de conducere dur sau urcări abrupte. Cu toate acestea, un cuplu mai mare nu înseamnă mai multă tracțiune, deci poate fi nesigur pe suprafețe alunecoase, cum ar fi zăpada, gheața sau noroiul. Nu depășiți 25 mph (40 km/h). 
Da. Puteți trece la 4x4 Low atunci când vehiculul se rostogolește la 2 până la 3 mph (3 până la 5 km/h) prin comutarea unei transmisii automate în Neutru sau apăsarea pedalei de ambreiaj pe o transmisie manuală.
Da, dar acest lucru nu este recomandat. Este posibil ca dinții angrenajelor să nu fie aliniați corespunzător, astfel încât pot apărea dificultăți. Metoda preferată este de a trece în intervalul atunci când mergeți cu 2 până la 3 mph (3 până la 5 km/h) în Neutru. După schimbare, readuceți transmisia la treapta de viteză dorită. 
Autonomia redusă este pentru situații extreme de off-road care necesită un cuplu mai mare cu viteză redusă, cum ar fi ieșirea dintr-un loc de conducere dur sau urcări abrupte.Modul cu rază mare de acțiune poate fi utilizat dacă aveți nevoie de mai multă tracțiune pe suprafețe precum zăpadă, gheață sau drumuri stâncoase și trebuie să mergeți mai repede decât modul cu rază mică de acțiune (25 mph sau 40 km/h). 
/md/la Gama înaltă este proiectată pentru condiții off-road (de exemplu, pietriș, noroi, nisip). Nu trebuie să mergeți mai repede decât vă permit condițiile de drum.
Da, tura poate fi efectuată în timp ce este oprită sau în mișcare. Dacă vehiculul se deplasează, schimburile pot fi efectuate până la 55 mph (88 km/h). 
Cu un sistem part-time, conducerea prelungită în gama înaltă 4x4 este recomandată numai pentru suprafețe umede, libere sau alunecoase. Cu un sistem cu normă întreagă, puteți conduce cu autonomie mare în condiții normale atât timp cât condițiile permit acest lucru. 

GHIDAJ OFF-ROAD

Verificați întotdeauna vehiculul înainte de a merge off-road. Asigurați-vă că bateria este fixată, că toate furtunurile sunt în stare bună și că uleiul și lichidele sunt completate, inclusiv combustibilul. Asigurați-vă că toate cele patru anvelope sunt în stare bună și au presiunea corespunzătoare în anvelope. Evită să călătorești singur, mai ales pe un teritoriu necunoscut.
Cu un sistem 4x4 part-time, odată off-road, puneți vehiculul în 4WD ori de câte ori anticipați o nevoie de tracțiune suplimentară. Este dificil să activați 4WD după ce vă blocați. De asemenea, veți dori să vă obișnuiți să vă uitați peste capotă, scanând de la stânga la dreapta, astfel încât să puteți vedea clar de ce vă apropiați pe traseu. Dacă urmăriți doar anvelopa din stânga, există șanse mari să aveți probleme cu anvelopa potrivită. Evitați să vă scoateți capul în afara vehiculului pentru a vedea ce urmează. Mulți maeștri de trasee recomandă să țineți degetele mari în sus și în afara spițelor volanului pe teren accidentat. Dacă anvelopa cade brusc de pe o stâncă, volanul se poate roti rapid și vă poate răni degetele mari. 
Viteza și puterea nu sunt necesare în deplasarea pe teren accidentat. În cazul tracțiunii cu tracțiune integrală cu rază mică de acțiune, angrenajul redus și viteza redusă ale vehiculelor Jeep® 4x4 la ralanti vă vor trage, în general, peste obstacole. În multe cazuri, cu transmisii manuale, cel mai bun scenariu este să lăsați ambreiajul să iasă încet și să permiteți vehiculului să se târască peste obstacole în treapta de viteză cea mai joasă. De fapt, pe traseul Rubicon, viteza medie este de doar 1-5 mile pe oră.
În general, atunci când zăpada sau noroiul este prezent pe suprafața de rulare, este momentul potrivit să vă angajați sistemul 4WD la cerere sau cu jumătate de normă. Dacă aveți un sistem all-time precum Quadra-Trac I®, nu este necesară nicio contribuție din partea dvs. În condiții de zăpadă abundentă, atunci când trageți o încărcătură sau pentru un control suplimentar la viteze mai mici, treceți transmisia la o treaptă de viteză joasă și treceți cutia de transfer la 4WD-LOW, dacă este necesar (Quadra-Trac I și Quadra-Trac ® SRT® nu oferă o gamă redusă). Nu treceți la o treaptă de viteză mai mică decât este necesar pentru a menține impulsul. Turația excesivă a motorului poate învârti roțile și tracțiunea se va pierde. Dacă începeți să pierdeți tracțiunea pe zăpadă sau noroi, rotiți volanul înainte și înapoi rapid. Acest lucru va ajuta, în general, roțile să muște în teren proaspăt și să vă tragă. Dacă tracțiunea este pierdută, OPRIȚI. Rotirea roților te va adânci și mai mult. Cheia este de a menține impulsul înainte. 
Pentru o mai bună tracțiune în nisip, scădeți presiunea aerului cu 10-12 livre sub presiunea normală pe anvelopele convenționale. (Reveniți la presiunea normală după utilizare în aceste condiții.) Încercați 4WD de mare putere pentru a menține impulsul înainte. În funcție de starea nisipului, pot fi necesare selecții de trepte de viteză 4WD și alternative. De asemenea, încercați să efectuați viraje mai largi, dacă este posibil. Virajul strâns încetinește brusc vehiculul și vă poate bloca. Din nou, menținerea impulsului înainte este esențială. 
Când urcați sau coborâți dealuri, mergeți ÎNTOTDEAUNA drept în sus sau în jos. De asemenea, este inteligent să știi ce se află pe cealaltă parte înainte de a urca. La baza dealului ar trebui să aplicați mai multă putere. Ușurați alimentarea pe măsură ce vă apropiați de vârf și înainte de a trece peste creastă. Dacă vă opriți pe urcare, mergeți drept în jos pe deal în marșarier. Pentru deplasarea în pantă, utilizați întotdeauna cea mai mică treaptă de viteză cu o transmisie manuală. Când coborâți o pantă în rază mică de acțiune, nu decuplați ambreiajul și lăsați vehiculul să se deplaseze liber. Discul ambreiajului poate fi deteriorat grav. Lăsați angrenajele și compresia motorului să vă încetinească, folosind frânele doar pentru a vă regla fin viteza. Dacă este echipat cu o transmisie automată, utilizați intervalul scăzut și cea mai mică setare de acționare. NOTĂ: NU URCAȚI NICIODATĂ un deal în unghi. Dacă dealul este foarte abrupt și nu te simți încrezător că tu sau vehiculul tău îl puteți recupera, nu încerca. Nu ajungeți niciodată lateral pe o pantă abruptă, deoarece acest lucru poate duce la instabilitatea vehiculului. Off-road-ul poate fi foarte dificil. Amintiți-vă, mergeți cât mai încet posibil. Folosiți bunul simț, siguranța fiind principala preocupare. 
/md/laO numim "târâre" pentru un motiv. Utilizați o treaptă de viteză joasă și o tracțiune integrală cu rază mică de acțiune și lăsați vehiculul să se târască și să funcționeze la ralanti (cu cât mai puțină accelerație este necesar) atunci când treceți peste obstacole, cum ar fi pietre sau bușteni. Nu călăriți niciodată pietrele. Un vehicul cu garda la sol de 10 inci nu va trece peste o stâncă de 12 inci! Manevrați anvelopa deasupra rocilor și târâți-o încet peste ele. Dacă auzi zgârieturi, nu intra în panică. Plăcile antiderapante și șinele de rocă ale vehiculului dvs. Jeep® Brand 4x4 (acest echipament variază în funcție de vehiculul și pachetele Jeep Brand 4x4 care au fost achiziționate sau închiriate) vor suporta consecințele. Scăderea presiunii în anvelope cu 3-5 livre îmbunătățește tracțiunea și ajută la evitarea perforării anvelopelor. (Reveniți la presiunea normală după utilizare în aceste condiții.) Amintiți-vă, viteza ideală pentru târârea rocilor este de 1-3 mile pe oră.
Lăsați întotdeauna traseul într-o formă mai bună decât ați găsit-o. Respectați semnele afișate și rămâneți pe trasee și zone de agrement aprobate pentru off-road. Folosește-ți judecata bună pentru a proteja frumusețea și singurătatea zonei. Nu lăsați nimic în urmă și, mai bine, ridicați și îndepărtați orice gunoi pe care alții l-au aruncat. Și dacă terenul pare deosebit de fragil, alegeți un traseu alternativ. Pentru mai multe informații despre cum să Tread Lightly, vizitați https://treadlightly.org rel=”nofollow”>treadlightly.org. 

OFF-ROADING HIBRID ȘI ELECTRIC

/md/laDa. SUV-urile hibride Jeep® 4xe oferă o capacitate legendară off-road. Wrangler 4xe este cel mai capabil Wrangler al nostru, oferind un cuplu instantaneu, o putere extraordinară și performanțe hibride pentru a vă duce la destinații îndepărtate. Grand Cherokee 4xe oferă, de asemenea, o capacitate incredibilă, datorită sistemelor 4x4 avansate și fără compromisuri. 
/md/laDa. Așteptată în SUA în 2024, marca Jeep®  va livra SUV-uri complet electrice alimentate de tehnologia inovatoare 4xe.

GLOSAR

A - B

O măsură a cât de abrupt poate fi un deal sau o pantă pentru ca vehiculul să înceapă urcarea fără a zgâria sau a lovi șasiul din față. Util atunci când trebuie să cunoașteți capacitatea unui vehicul de a naviga pe teren accidentat cu bolovani și bușteni. 
Capacitatea de a păstra cât mai multe anvelope pe sol atunci când vă deplasați pe teren accidentat, permițând un transfer mai eficient de putere. 
O tijă metalică care conectează roțile din față sau roțile din spate între ele. În general, este statică și construită pentru a echilibra sau transfera mișcările de îndoire. 
Conceput pentru a preveni pierderea tracțiunii prin transferul cuplului de la o roată la alta atunci când sunt detectate condiții de alunecare. Utilizează sistemul de frânare antiblocare pentru a aplica frânarea pe roțile care au pierdut tracțiunea. 
O măsură a celui mai abrupt unghi peste care poate naviga un vehicul fără a zgâria partea inferioară a caroseriei. Util pentru navigarea peste obstacole, cum ar fi movile sau bușteni. 

C - D

Distribuie cuplul către arborii de transmisie din față și din spate pe vehicule 4x4 cu normă întreagă. Permite roților din față și din spate să se rotească la viteze diferite în timpul virajelor. 
Bobine metalice flexibile în formă de spirală care pot fi comprimate și întinse și pot reveni la forma lor originală atunci când se odihnesc. Arcurile elicoidale susțin greutatea vehiculului pe măsură ce roțile se deplasează în sus și în jos pe suprafețe denivelate. 
Determină capacitatea vehiculului de a se „târî” în siguranță la viteze foarte mici în treapta de viteză joasă și cea mai joasă atunci când urcă dealuri foarte abrupte sau pe coborâri. Cu cât raportul de accesare cu crawlere este mai mare, cu atât capacitățile off-road sunt mai bune. 
De obicei, este cauzată atunci când modul de bază 4x4 sau part-time 4x4 este utilizat pe pavajul uscat. Semnele de crow hop sunt un zgomot "bang", un "tremur" al vehiculului și o frecare a anvelopelor. 
O măsură a cât de abruptă poate fi panta unui deal pentru ca vehiculul să coboare la nivelul solului fără a zgâria sau lovi șasiul din spate. 
Furnizează energie roților motoare, permițând în același timp anvelopelor să se rotească la viteze diferite. 
Sistemul care transferă cuplul și rotația de la cutia de transmisie sau de transfer la alte componente ale vehiculului. 

E - H

Gestionează automat cuplul divizat de la puntea față la cea spate pentru o performanță lină. 
Gestionează eficient puterea suplimentară din cutia de transfer și ajută la asigurarea funcționării fără probleme și durabile a transmisiei. 
Decuplează puntea față de transmisia din față atunci când treceți de la tracțiunea integrală la tracțiunea integrală. Ajută la reducerea uzurii inutile a transmisiei frontale, a zgomotului și a consumului de combustibil. 
Determină capacitatea vehiculului de a naviga pe teren accidentat fără a deteriora șasiul. 
Un mod 4x4 utilizat pentru utilizare pe șosea sau off-road ușoară. 
Permite coborârea lină și controlată în pantă utilizând sistemul de frânare antiblocare. Sistemul poate coborî automat vehiculul fără intervenția șoferului.  

J - N

Jounce este atunci când suspensia atașată la anvelope se comprimă atunci când trece peste o suprafață denivelată. Dacă o roată este la „joncțiune completă” , roțile sunt comprimate până la limitele lor. Rebound este opusul, atunci când arcul elicoidal se extinde (așa cum se întâmplă atunci când conduceți pe o suprafață obișnuită).  
Funcționează la fel ca un diferențial pe osie, cu un avantaj suplimentar. Când roata motoare începe să se rotească pe suprafețe alunecoase, un diferențial cu alunecare limitată transferă automat cuplul la roata opusă pentru a ajuta la îmbunătățirea tracțiunii. 
Oferă o tracțiune consecventă prin „blocarea” arborilor osiei împreună, astfel încât cuplul să distribuie aceeași viteză între roți pentru teren accidentat și/sau umed. A nu se utiliza pe drumuri uscate, pavate. 
Permite vehiculului să navigheze prin obstacole într-un mod lent și controlat, cu un cuplu suficient. 
Intervalul redus este un mod 4x4 pentru situații extreme care necesită un cuplu mai mare la viteză mică, cum ar fi ieșirea dintr-un loc de conducere dur sau navigarea pe suprafețe alunecoase, urcări abrupte, noroi dens, nisip moale sau apă. 
Descrie capacitatea vehiculului de a naviga prin viraje strânse, în jurul obstacolelor și în și din locurile strâmte. 
Când schimbătorul de viteze este în această poziție, axele din față și din spate se rotesc liber. Poate fi utilizat pentru tractarea unui vehicul marca Jeep® în spatele unui alt vehicul (cum ar fi o locuință cu motor), astfel încât să nu fie necesară decuplarea arborilor de transmisie. De asemenea, pentru utilizare atunci când treceți în intervalul inferior. 

O - S

Transmite 50% din cuplu ambelor roți de pe aceeași axă. Dacă rulați un diferențial deschis și loviți un plasture slăbit, diferențialul va trimite putere roții care întâmpină cea mai mică rezistență. Acest lucru are ca rezultat rotirea roților pe partea de patch-uri slăbite, în timp ce partea de contact solidă abia se mișcă. 
RTI este o măsură a articulației. Acesta testează cât de bine un vehicul poate menține toate roțile pe sol în timpul deplasării off-road și peste obstacole cu denivelări. Cu cât flexibilitatea este mai bună, cu atât tracțiunea și stabilitatea vehiculului sunt mai bune. 
Distanța dintre sol și șasiu. Denumită și „înălțimea cursei”. 
Capacitatea de a trece de la tracțiune pe două roți la tracțiune pe patru roți în timp ce vehiculul se deplasează. 
Ajută la protejarea trenului de rulare împotriva deteriorării atunci când conduceți off-road. 
O axă solidă conectează suspensia a două roți, în timp ce arcurile elicoidale susțin greutatea vehiculului pentru a permite roților să se deplaseze în sus și în jos pe teren. 
Distanța pe care o pot parcurge roțile de la unirea completă la revenire.   

T - Z

Cârlige din oțel de mare rezistență care oferă puncte de fixare pentru chingile de recuperare și cablurile troliului în cazul în care vă blocați. 
Tracțiunea Trail Rated® este ca aderența pe asfalt care vă ajută să rămâneți în control pe teren neîmblânzit, în condiții alunecoase (umed, noroi, zăpadă) și pe pante abrupte. 
Transferă puterea de la transmisie la arborii de transmisie din față și din spate pentru modurile cu autonomie mare și mică.  
Transferă cuplul în puterea de acționare prin seturi de angrenaje. Seturile de viteze multiplică cuplul motorului pentru a satisface cerințele specifice de conducere. 
În cazul în care puterea este trimisă numai roților din față sau roților din spate, în timp ce roțile rămase se rotesc liber.